Select Page

O meni

„Ukoliko nešto stvarno želite, onda se i cijeli svemir uroti pomoći vam da to i ostvarite“

Zašto sam baš odabrala smilje kao cvijet s kojim želim raditi?

Moje ime je Žana Bakić  i dolazim iz Splita, srca Dalmacije. Cijeli svoj život osjećam veliku povezanosat s prirodom. Priroda je Majka koja voli, tješi, iscjeljuje, kupa u ljepoti, donosi radost i mir.  A smilje? Mislim da je smilje odabralo mene. Onako nenadano, kao što ljubav  neprimjetno dođe…. Javlja mi se pitanje zašto sam tu ljubav tako zarobila, stavila je u vrećice i nakit, umijesto da je ostavim da krasi planetu i bude slobodna…? Ne izlazi mi misao iz glave kao da mi pokušava reći: “Ja sam tebe pronašla, da služiš mojoj želji da krasim duše diljem svijeta, da im mirišem po kućama i ormarima, da razviju odnos sa mnom kao što si i ti, da se ljudi pitaju tko sam, da me traže, da se raspituju….da ih vratim u dane kada je ljubav bila okosnica svega! Ne zaboravi nisi me zarobila, nego oslobodila. Onaj koji služi uvijek je oslobođen.”

Još od ranih dana osjetila sam povezanost s umjetnosti. Završila sam škole za dva jako kreativna zanimanja, galanterijski tehničar te kuhar. Moja ljubav prema nakitu davno se rodila, u početku sam se samo krasila njim a kasnije sam odlučila da se i sama okušam u izradi.

Osjetila sam da je vrijeme da napravim neke drastične promjene u životu i odlučila sam pokušati s potporama za samozapošljavanje. U tom trenutku otvorilo mi se putovanje u Indiju koje sam dugo priželjkivala i kako bih dobila iskustvo koje mi je trebalo. Kad sam se vratila, sve je sjelo na svoje mjesto. Stvari su se počele otvarati same od sebe. Ljudi, koje bih nazvala “anđeli”, samo su ulazili u moj život kao da im je jedini cilj bio pomoći mi da poslovni projekt uspije. Znate citat “Ukoliko nešto stvarno želite, onda se i cijeli svemir uroti pomoći vam da to i ostvarite”. Poslovni plan sam predala i ocijenjen je pozitivno. Što znači da su već u početku proizvodi prepoznati kao nešto korisno za Hrvatsku u što je vrijedno uložiti.

Otvaranjem vlastitog obrta, prvi put u životu osjećam potpunu slobodu. Cijeli proces izrade, od odlazaka u polje, konektiranja s prirodom, herbarij, komponete, vrećice, punjenje smiljem, lančići, ambalaže, etikete… u meni bude nevino dijete, koje se igra, stvara, inspirira i beskrajno se raduje. Sve ovo djeluje kao povratak u prošlost, što zapravo i jest, ali postoji taj jedan trenutak koji dugo traje – to je vrijeme same izrade gdje je čovjek potpuno uronjen u sadašnji trenutak, izoštren fokus, kako bi u tom trenutku utkali maksimum svoje ljubavi.